Λόγους για να τρώμε ακόμη περισσότερα πράσινα λαχανικά μας δίνει μια νέα βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το λάχανο και το μπρόκολο μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ”Immunity”, ανακάλυψαν μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο, ότι κατά την πέψη αυτών των λαχανικών παράγονται αντικαρκινικές ουσίες.
Όπως εξηγούν, η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου αναγεννιέται από βλαστοκύτταρα κάθε 4-5 ημέρες. Η διαδικασία αυτή, όμως, μερικές φορές μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη με συνέπεια την πρόκληση φλεγμονής ή καρκίνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κανείς τρώει λάχανα και μπρόκολα παράγονται χημικές ουσίες που, φθάνοντας στο παχύ έντερο, επιδρούν θετικά στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε να ανανεωθεί χωρίς πρόβλημα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες προστάτευσε τα ζώα από καρκίνο του εντέρου, ακόμη κι όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο! Αντίθετα, χωρίς την ίδια διατροφή τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν, όμως, τα πειραματόζωα άρχισαν την προστατευτική διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.
Πηγή: amna.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ