Τα συμπληρώματα διατροφής Ωμέγα-3 λιπαρά δεν προσφέρουν καμία προστασία από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα – τα πιο γνωστά σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το λάδι από συκώτι. Αυτά περιέχουν τα μακράς αλυσίδας λίπη που ονομάζονται EPA και DHA. Επίσης, τα καρύδια και οι σπόροι, και ιδιαίτερα τα καρύδια και το κραμβέλαιο, περιέχουν άλλο είδος ωμέγα-3, που ονομάζεται αλφαλινολενικό οξύ (ALA).
Μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων θεωρούνται ότι είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3, επειδή τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές πρότειναν ότι είχαν καρδιαγγειακά οφέλη.
Η πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις προήλθαν από τα θετικά αποτελέσματα από δύο μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Όμως, μία νέα έρευνα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν τέτοια οφέλη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το έγκυρο ίδρυμα Cochrane στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία επισκόπηση όλων των μελετών, που έχουν γίνει για το θέμα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 112.000 άνθρωποι.
«Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι αυτά τα συμπληρώματα διατροφής προστατεύουν την καρδιά», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτης της Cochrane, Δρ Lee Hooper από το πανεπιστήμιο της East Anglia.
Οι ερευνητές εξέτασαν 79 τυχαιοποιημένες δοκιμές, από τις οποίες 25 θεωρήθηκαν εξαιρετικά αξιόπιστες επειδή σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν καλά. Οι μελέτες στρατολόγησαν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με υπάρχουσες ασθένειες, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν είχαν κληθεί να τρώνε τη συνήθη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Στις περισσότερες από τις δοκιμές, οι άνθρωποι της ομάδας που έλαβαν συμπλήρωμα κλήθηκαν να λάβουν μια κάψουλα ημερησίως. Μόνο μερικές δοκιμές εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης επιπλέον λιπαρών ψαριών. Άλλες δοκιμές ζήτησαν από τους ανθρώπους να καταναλώσουν περισσότερη ALA – τη μορφή που προέρχεται από τα φυτά – που προστέθηκε στη μαργαρίνη ή τους δόθηκε σε καρύδια.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν το εξής:
Ο Tim Chico, καθηγητής της καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι είναι απίθανο οποιοδήποτε στοιχείο της διατροφής να μπορεί από μόνο τους να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις. «Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι αν και ορισμένα είδη διατροφής συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ευεργετικό στοιχείο της δίαιτας και να την δώσουμε ως συμπλήρωμα, γενικά δεν έχει κανένα ή καθόλου όφελος», ανέφερε. «Αυτό συνέβη με τις βιταμίνες και τώρα η έρευνα Cochrane είχε δείξει το ίδιο πράγμα με τα ωμέγα-3 λιπαρά».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ