Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά τις αντικρουόμενες συμβουλές. Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μέχρι 12 αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2!
Η έρευνα αφορά χρονικό διάστημα ενός έτους και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο American Journal of Clinical Nutrition (https://tinyurl.com/yabkmncy), επεκτείνοντας την ισχύ προηγούμενης μελέτης, που βρήκε παρόμοια αποτελέσματα για διάστημα 3 μηνών.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Δρ Nick Fuller από το Ινστιτούτο Παχυσαρκίας, Διατροφής, Άσκησης και Διατροφικών Διαταραχών στο Κέντρο Charles Perkins της Αυστραλίας και η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Royal Prince Alfred.
Στην παλαιότερη μελέτη, οι συμμετέχοντες επιδίωκαν να διατηρήσουν το βάρος τους με μια δίαιτα πλούσια σε αυγά (12 αυγά την εβδομάδα) ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αυγά (λιγότερο από δύο αυγά ανά εβδομάδα), Στο τέλος των 3 μηνών της παρακολούθησης δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Στην νέα μελέτη, οι ίδιοι συμμετέχοντες συνέχισαν μια δίαιτα απώλειας βάρους για επιπλέον 9 μήνες, ενώ συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αυγών. Σε όλα τα στάδια, οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν δυσμενείς αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου και δεν πέτυχαν ισοδύναμη απώλεια βάρους – ανεξάρτητα από το επίπεδο κατανάλωσης αυγών, εξήγησε ο Δρ Fuller.
«Παρά τις διαφορετικές συμβουλές σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αυγών για άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν να τρώνε τα αυγά αν αυτό αποτελεί μέρος υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο Δρ Fuller. «Μια υγιεινή διατροφή, όπως προδιαγράφεται στην παρούσα μελέτη, έδωσε έμφαση στην αντικατάσταση κορεσμένων λιπών, όπως το βούτυρο, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο».
Η εκτεταμένη μελέτη παρακολούθησε ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, χωρίς σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών (με υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αυγών).
«Ενώ τα ίδια τα αυγά έχουν χοληστερόλη – και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης – αυτή η μελέτη υποστηρίζει την υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα των ανθρώπων που τα τρώνε», εξήγησε ο Δρ Fuller.
Από την άλλη, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αυγά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια σειρά από παράγοντες υγείας και διατροφής, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης λίπους και υδατανθράκων, η υγεία των ματιών και της καρδιάς, τα υγιή αιμοφόρα αγγεία και η υγιής εγκυμοσύνη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ