Alarm clock of blue which schedule of meal for weight loss and Intermittent fasting concept.
Από τη Γεωργία Καπώλη
Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία που ακούμε συχνά;
Δημοφιλής δίαιτα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τόσο στην Αμερική όσο, πλέον, και στην Ευρώπη και μας βάζει συχνά σε σκέψεις… Η διαλειμματική νηστεία περιορίζει μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα –ή μερικές φορές και στα δύο χρονικά διαστήματα– τις ώρες και την ποσότητα του φαγητού μας. Ο περιορισμός των θερμίδων ή των ωρών πρόσληψης των γευμάτων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και ο μειωμένος κίνδυνος διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα και οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμα ελλιπή.
Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε και κάθε πότε τρώμε;
Ποια είναι τα οφέλη;
Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας φαίνεται να επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας μας. Αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν, θεωρητικά, να προκύψουν από την αλλαγή ενός μεταβολικού διακόπτη. Ειδικότερα, η διαλειμματική νηστεία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο αίματος). Έτσι, ο οργανισμός χρησιμοποιεί λίπος αντί για γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, αφού μετατρέψει το λίπος σε κετόνες. Αυτή η μετατόπιση από τη γλυκόζη στις κετόνες ως πηγή ενέργειας αλλάζει τη βιοχημεία του σώματος και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία: απώλεια βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερα επίπεδα LDL-«κακής» χοληστερόλης, υψηλότερα επίπεδα HDL-«καλής» χοληστερόλης και χαμηλότερο δείκτη φλεγμονής.
Η διαλείπουσα νηστεία σχετίζεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον στα ζώα. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, στο γεγονός ότι η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να επιτρέπει στους κινητήρες παραγωγής ενέργειας κάθε κυττάρου (μιτοχόνδρια) να παράγουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να παραμένουν σε πιο νεανική κατάσταση.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν προκύψει μόνο από έρευνες σε ζώα και, σύμφωνα με τον Dr. William Mair, ερευνητή και αναπληρωτή καθηγητή Γενετικής και Σύνθετων Ασθενειών στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας στην ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ