Mε στόχο την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Περιστερίου και την ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη εκδήλωση ενημέρωσης. Επίσης έγιναν μετρήσεις διαβήτη, λιπομετρήσεις και εξετάσεις και εντοπίστηκαν δύο ασθενείς με βαριά διαβητική νευροπάθεια, στους οποίους δόθηκε καθοδήγηση και πολύτιμες συμβουλές.
Στο πλαίσιο πληροφόρησης κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν στο κοινό για τη σύγχρονη επιδημία του διαβήτη από τον οποίο νοσεί το 14% των Ελλήνων, ενώ καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υποδιάγνωσης, αφού ένας στους δύο πάσχοντες δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Επί του θέματος, ο Dr. Αλέξανδρος Καμαράτος, Διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά επεσήμανε πως όταν ο το σάκχαρο τεθεί υπό έλεγχο, οι βλάβες λιγοστεύουν ή εξαφανίζονται και πρόσθεσε πως πλέον «η διάρκεια ζωής ενός ατόμου με διαβήτη έχει φτάσει αυτή του ατόμου χωρίς διαβήτη».
Από την πλευρά του ο καρδιολόγος, αντιδήμαρχος Δήμου Περστερίου, ιδρυτής του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, κ. Γιώργος Μπεκιάρης ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ αναφέρθηκε και στον εκρηκτικό συνδυασμό διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπεκιάρηςανέλυσε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου αυτών των νοσημάτων.
Το έλλειμμα ενημέρωσης υπογράμμισε στην ομιλία του και ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, expert στον έλεγχο του καπνίσματος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Eυρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος (ENSP), καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, υποστηρίζοντας ότι η νικοτίνη αυξάνει κατά 30-40% το σάκχαρο στο αίμα, ακόμη και στους υγιείς, ενώ ανεβάζοντας το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, έως και 50-70%. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κάπνισμα αυξάνει επίσης τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις αποφρακτικές αρτηριοπάθειες, την κεντρική παχυσαρκία, αλλά και τις μικροαγγειακές επιπλοκές. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι καπνιστές με διαβήτη έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τη διακοπή του καπνίσματος.
Στον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και κατά της γρίπης, έδωσε έμφαση ο Νικόλαος Μπαρούχος, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ- Όμιλος ΥΓΕΙΑ. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τον πνευμονιόκοκκο μεταξύ των 12 πιο συχνών ανθεκτικών μικροβίων παγκοσμίως» ισχυρίστηκε ο κ. Μπαρούχος αναφέροντας τη σημασία του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου για τα άτομα άνω των 65 ετών, όσους καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, τους καπνιστές, τα άτομα με διαβήτη, τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, με χρόνια καρδιακή ή ηπατική νόσο, τους ανοσοκατεσταλμένους κ.ά. Μεταξύ άλλων, ο πνευμονολόγος στάθηκε στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι «ακόμη και ένα μικρό ποσοστό νέων και υγιών ασθενών μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ