Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού «3rd Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy», διεξάγεται φέτος διαδικτυακά, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου με διάρκεια δυο ημερών, με 16 συνεδρίες και 50 περίπου ομιλητές από 26 χώρες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ίδρυση Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ειδικών για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης με το ακρωνύμιο SCΟHR (International Association of international experts on Smoking Control & Harm Reduction). Σκοπό έχει τον διάλογο για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης προσέγγισης στις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος.
Το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού αποσκοπεί στο να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους αντικειμενική πληροφόρηση για τα νέα προϊόντα καπνού, βασισμένη στην επιστήμη.
Το Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνουν για τρίτη χρονιά, το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) και της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Αττικόν». Φέτος, συμμετέχουν και στηρίζουν τη διοργάνωση το Κυπριακό Ινστιτούτο Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΚΙΑΝΟΣ), Λευκωσία, Κύπρος, καθώς και κορυφαίοι ερευνητές, κλινικοί ιατροί και επιστήμονες από διάφορους τομείς, διεθνώς.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο David T. Sweanor J.D., πρόεδρος του Κέντρου Δικαίου Υγείας, Πολιτικής Υγείας και Δεοντολογίας (Centre for Health Law, Policy and Ethics) και επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, Καναδά.
Ο David Khayat, πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Γαλλίας (National Cancer Institute of France) και Καθηγητής Ογκολογίας, θα μιλήσει σχετικά με τον ρόλο της επιστημονικής και της ιατρικής κοινότητας στην ανάπτυξη στρατηγικών ελέγχου του καπνίσματος.
Θεματολογία :
- Θέματα πολιτικών δημόσιας υγείας και νομοθεσίας.
- Αξιολόγηση των παγκόσμιων στρατηγικών μείωσης της βλάβης.
- Προδιαγραφές που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι κρατικές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού
- Το παράδειγμα του αμερικανικού FDA όσον αφορά την επικοινωνία του κινδύνου (risk communication).
- Η Στρατηγική Μείωσης του Κινδύνου
- Νέα νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα.
- Μελέτες κλινικής αξιολόγησης και έρευνας που αφορούν τα τελευταία δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα κλινικά δεδομένα για τη μετάβαση από το κάπνισμα σε συστήματα θέρμανσης του καπνού, και τις επιπτώσεις των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού για τους χρήστες.
- Μελέτες για τα νέα εναλλακτικά προϊόντα καπνού στους τομείς της τοξικολογίας, της νομοθεσίας, αλλά και κλινικές έρευνες.
- COVID-19 και η σχέση του με το νικοτινικό χολινεργικό σύστημα.
Το πρόγραμμα και τους ομιλητές του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα: https://www.nosmokesummit.org/programme/
Διαδικτυακό Φροντιστήριο:
Απευθύνεται στους Έλληνες συμμετέχοντες, με θέμα «Καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα: Από την επιδημιολογία στη διακοπή καπνίσματος και τη νομοθεσία». Το 4ωρο Φροντιστήριο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Αττικόν» και του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), Αθήνα.