Η χρήση ενός νέου συστήματος παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου βελτίωσε σημαντικά τον έλεγχο της γλυκόζης, όπως έδειξαν αποτελέσματα της χρήσης του – όχι σε κλινική μελέτη – αλλά από την «πραγματική ζωή». Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα από 50.000 διαβητικούς, χρήστες του συστήματος.
Χάρη στο νέο σύστημα, ο διαβητικός πλέον δεν χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό μετρητή και τις ταινίες σε συγκεκριμένους χρόνους, αλλά προσαρμόζει στο μπράτσο του έναν αισθητήρα μεγέθους ενός απλού κέρματος, τον σταθεροποιεί με αδιάβροχο αυτοκόλλητο και τον αλλάζει κάθε 14 μέρες.
Την υπόλοιπη δουλειά την κάνει ένας μικρός μετρητής, στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Ο μετρητής λειτουργεί σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Μάλιστα, δεν μετρά μία τιμή σακχάρου, αλλά μπορεί να δει την πορεία του το τελευταίο 8ωρο. Παράλληλα, ο μετρητής διατηρεί δεδομένα για τις τελευταίες 90 ημέρες.
Πρόκειται για το σύστημα FreeStyle Libre το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Abbott και είναι διαθέσιμο από πέρσι και στην Ελλάδα. Αναλυτικές πληροφορίες, χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στο http://www.freestylelibre.gr. Η συσκευή είναι διαθέσιμη σε 30 χώρες και χρησιμοποιείται από 250.000 ασθενείς παγκοσμίως.
Πριν λίγες ημέρες λοιπόν παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο συνέδριο Advanced Technologies and Treatment for Diabetes, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η παρουσίασή τους έγινε από τον Δρ. Ramzi Ajjan, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Leeds της Βρετανίας.
Τα δεδομένα αφορούσαν 50.831 χρήστες και περιείχαν 400 εκατ. ατομικές μετρήσεις. Δεν υπάρχουν δημογραφικά ή άλλου είδους στοιχεία για τους ασθενείς, δηλαδή, αν έχουν αντλίες ινσουλίνης ή κάνουν ενέσεις. Ωστόσο, εικάζεται ότι μεγάλο μέρος τους έχουν διαβήτη τύπου 1.
Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς έκαναν 16,3 καταγραφές την ημέρα. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA 1c) που αποτελεί δείκτη των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μειώθηκε από έως και 8% ανάλογα με τον αριθμό των μετρήσεων. Ταυτοχρόνως, μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά υπογλυκαιμιών από 15-49%.
Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με εκείνα τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet το Σεπτέμβριο του 2016 με τη συμμετοχή 328 ασθενών διαβήτη τύπου 1. Εξάλλου, πρόσθετα θετικά δεδομένα είχαν παρουσιαστεί την ίδια περίοδο στο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ