Προσλήψεις και αξιολόγηση είχε -μεταξύ άλλων- το “μενού” της συνάντησης που πραγματοποίησαν με τον Υπουργό Υγείας οι γιατροί που υπηρετούν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τοπικές Μονάδες Υγείας και Κέντρα Υγείας), σε συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε η Ολομέλεια της Ομοσπονδία τους για μία σειρά “καυτών” ζητημάτων στον κλάδο.
Κυρίαρχο θέμα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού στην ΠΦΥ. Για τους γιατρούς θα πρέπει να αξιοποιήσει τη “δεξαμενή” των απολυθέντων του ν.4238 και να ολοκληρωθεί επιτέλους η προκήρυξη 1.860 θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, που εκκρεμεί από το 2008. Ο σχεδιασμός της Αριστοτέλους περιλαμβάνει, ωστόσο, την προκήρυξη μόλις 400-450 θέσεων για τα ΚΥ μέχρι το τέλος του 2017, με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Κάτι το οποίο, έστω και μερικώς, ανοίγει το δρόμο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, όπως εκτιμά η Ομοσπονδία. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός επανέλαβε τη δέσμευσή του για την επαναπροκήρυξη των θέσεων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις ΤοΜΥ.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών διαμήνυσαν, παράλληλα, ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς βασίστηκε σε μη αντικειμενικά κριτήρια. Ζήτησαν, παράλληλα, να οριστεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας τους, προκειμένου να θεσπιστούν ειδικά κριτήρια για την ΠΦΥ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, στο μεταξύ, η αξιολόγηση που έγινε δεν θα ληφθεί υπόψη, αφού δεν ήταν παρά μνημονιακή υποχρέωση. Η δήλωση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους γιατρούς, πάντως, καθώς δεν δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
Ακόμη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ρύθμιση για την αναγνώριση του μήνα διαθεσιμότητας ως προϋπηρεσία και ως συντάξιμος χρόνος, καθώς και να επιλυθεί το θέμα των ελεγκτών του ΚΥ της 25ης Μαρτίου σε συνεργασία με τον Ειδ. Γενικό Γραμματέα.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές με δικαστικές αποφάσεις, χωρίς όμως να πληρώνονται. Άποψη της Ομοσπονδίας είναι ότι η δαπάνη για τις αμοιβές τους θα μπορούσε να ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό. Ακόμη, ζητήθηκε να επισπευθούν οι κρίσεις στην 3η και 4η ΥΠΕ, ώστε να γίνει ένταξη στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ για όσους το επιθυμούν, ενώ επισημάνθηκε η διαφορετική προσέγγιση των ΥΠΕ ως προς την επίλυση όμοιων θεμάτων.
Επίσης, τονίστηκε η σημασία της αναβάθμισης του εξοπλισμού των εργαστηρίων και τέθηκε το ζήτημα της θέσπισης 15λεπτου ραντεβού.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ