Skip to content

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αϋπνία αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν οκταπλάσια μεταξύ όσων είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο σχετικός κίνδυνος βαθμιαία μειωνόταν. Επίσης, ο διαβήτης, αν συνυπάρχει, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε όσους πάσχουν από αϋπνία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke», μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά, άνω των 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί έναν έως έξι μήνες.
Το πρόβλημα της αϋπνίας επιδεινώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε στη Βρετανία από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, η οποία έδειξε ότι έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 59%) δεν κοιμούνται καλά (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα) και μόνο ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι κοιμάται ωραία βλέποντας ευχάριστα όνειρα.

ΕγκεφαλικόΕγκέφαλος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προ των πυλών των ΗΠΑ το εμβόλιο Bexsero της Novartis
Σοβαρές ανησυχίες για την επιδημία του ιού Εμπολα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top