Ομάδα Γάλλων ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός νευροεπιστήμονας Jean Pierre Changeux από το Ινστιτούτο Παστέρ, έχουν αναπτύξει μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση: Η χορήγηση νικοτίνης μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά στη λοίμωξη COVID-19. Στο ίδιο θέμα η πρώτη αναφορά έχει γίνει από ομάδα Ελλήνων ερευνητών.
Ο Γάλλος νευροεπιστήμονας Jean Pierre Changeux
Η υπόθεση βασίζεται σε ευρήματα νέων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες, το κάπνισμα μπορεί να δρα προστατευτικά στη λοίμωξη. Έτσι, η ομάδα των Γάλλων επιστημόνων, υποστηρίζουν ότι ο υποδοχέας νικοτινικής ακετυλοχολίνης (nAChR) παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της μόλυνσης και μπορεί να αντιπροσωπεύει στόχο για την πρόληψη και τον έλεγχο της λοίμωξης COVID-19.
Μέχρι τώρα είναι αποδεκτό ότι κομβικό ρόλο στη λοίμωξη διαδραματίζουν οι υποδοχείς ACE2. Δηλαδή, η επικρατούσα θεωρία είναι ότι ο νέος ιός συνδέεται σε αυτούς τους υποδοχείς για να μολύνει τον οργανισμό μας. Σε άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε εδώ, οι Γάλλοι έχουν να προτείνουν μία άλλη θεωρία: Η κερκόπορτα δεν είναι οι ACE2 αλλά ο υποδοχέας nAChR.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ίδιος ο ιός SARS-COV-2 είναι νικοτινικός παράγοντας. Δηλαδή, ο ιός είναι ένας αναστολέας του υποδοχέα νικοτινικής ακετυλοχολίνης (nAChR). Αντιστρόφως, λοιπόν, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η νικοτίνη μπορεί να εμποδίζει την πρόσδεση του ιού στον επίμαχο υποδοχέα.
Από την άλλη, οι Γάλλοι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, η οποία ευθύνεται για τον εθισμό στο κάπνισμα. Και το κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα υποκατάστατα νικοτίνης θα μπορούσαν να παρέχουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την οξεία λοίμωξη Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο θέμα είχε κάνει πρώτος αναφορά ένας Έλληνας επιστήμονας, ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Στη μελέτη συμμετείχαν η καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Raymond Niaura από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Φαρσαλινός είναι διεθνώς γνωστός στην έρευνα, που αφορά το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «ο ιός SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το ένζυμο μετατροπής αγγειοτασίνης 2 (ACE2) ως υποδοχέα για την είσοδο στα κύτταρα, και υπάρχουν ενδείξεις από παλαιότερες μελέτες ότι το κάπνισμα μειώνει την έκφραση του ACE2 στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς».
Το συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει είναι ότι «αυτή η προκαταρκτική ανάλυση δεν υποστηρίζει το επιχείρημα ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία με COVID-19, και μπορεί μάλιστα να έχει προστατευτικό ρόλο. Το τελευταίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την ελάττωση της έκφρασης του ACE2, που είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι προκαλεί το κάπνισμα».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ