Την θεραπεία του διαβήτη ισχυρίζονται ότι βρήκαν Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι απάλλαξαν από την ασθένεια πρώτη φορά διαβητικό. Η πειραματική θεραπεία με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων δοκιμάστηκε σε 59χρονο ασθενή το 2021 και μέσα σε ένα χρόνο απελευθερώθηκε της εξάρτησής του από φαρμακευτική αγωγή.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τεχνητής εκδοχής των κυττάρων που βρίσκονται στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο (Διαβάστε τη δημοσίευση στο nature). Ο εν λόγω άνδρας έπασχε από διαβήτη τύπου 2 επί 25 χρόνια και διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο. Μάλιστα, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού το 2017, αλλά είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βασιζόταν σε πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης κάθε μέρα, σύμφωνα με το business-standard.com . Μάλιστα ο ασθενής θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές, απαιτώντας πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης κάθε μέρα για να μην πέσει σε διαβητικό κώμα. «Οι εξετάσεις παρακολούθησης έδειξαν ότι η λειτουργία των παγκρεατικών νησιδίων του ασθενούς είχε αποκατασταθεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο Yin Hao κορυφαίος ερευνητής στο νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper που εδρεύει στη Σαγκάη, όπως αναμετέδωσε το South ChinaMorning Post. Ο ασθενής είναι πλέον ελεύθερος ινσουλίνης εδώ και 33 μήνες, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Η σημασία της
Έως τώρα δεν υπήρχε μια καθοριστική θεραπεία που να υπόσχεται ίαση για τους ασθενείς με διαβήτη όπως αυτή που προτείνουν οι συγκεκριμένοι ερευνητές υποστηρίζοντας ότι η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστά την ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου του αίματος. Αυτή η ιατρική ανακάλυψη, που επιτεύχθηκε από μια ομάδα γιατρών και ερευνητών από το νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης, το Κέντρο Αριστείας στη Μοριακή Κυτταρική Επιστήμη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το νοσοκομείο Renji, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Discovery στις 30 Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη αναφερόμενη περίπτωση στον κόσμο, κατά την οποία ασθενής με διαβήτη και με σοβαρά μειωμένη λειτουργία των νησιδίων του παγκρέατος θεραπεύεται μέσω αυτόλογης, αναγεννητικής μεταμόσχευσης νησιδίων που προέρχεται από βλαστικά κύτταρα, όπως τονίστηκε στο chinadaily.com.

Η μέθοδος
Η ομάδα χρησιμοποίησε και προγραμμάτισε τα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος του ίδιου του ασθενούς, μετατρέποντάς τα σε «κύτταρα-σπόρους» που αναδημιούργησαν τον ιστό των νησιδίων του παγκρέατος σε ένα τεχνητό περιβάλλον. Όπως εξήγησε ο ερευνητής, το επίτευγμα αυτό σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στον αναδυόμενο τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, κατά την οποία οι αναγεννητικές ικανότητες του ίδιου του σώματος αξιοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών. «Η τεχνολογία μας έχει ωριμάσει και έχει διευρύνει τα όρια στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία του διαβήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Yin Hao.
Νέοι ορίζοντες
Οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων διερευνώνται ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία, εστιάζοντας κυρίως στη δημιουργία κυττάρων που μοιάζουν με νησίδια από καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων. «Νομίζω ότι η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη», επιβεβαίωσε ο Timothy Kieffer, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικών και Φυσιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στη South China Morning Post (SCMP). Μια κοινή πρόκληση στη μεταφραστική έρευνα είναι η διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων σε υψηλής ποιότητας κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη σε μεγάλη κλίμακα για θεραπευτική χρήση. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Stem Cell Research & Therapy νωρίτερα φέτος, μια ομάδα ερευνητών του διαβήτη με επικεφαλής τον κ. Kieffer διερεύνησε μεθόδους για την ενίσχυση της κλιμακούμενης παραγωγής. Εκεί εντόπισαν βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της ποιότητας κατά την παραγωγή κυτταρικής θεραπείας. Τα ευρήματά τους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα παγκρεατικών κυττάρων που προέρχονται από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (hPSC) και προτείνουν τρόπους τυποποίησης της διαδικασίας παραγωγής. Σημειώνεται πως τα προκλινικά δεδομένα από την ομάδα του κ.Kieffer υποστηρίζουν τη χρήση νησιδίων προερχόμενων από βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, η έκθεση του Yin αντιπροσωπεύει «τα πρώτα στοιχεία σε ανθρώπους», σύμφωνα με τον Kieffer.
Comments (0)