Σημαντική βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών δείχνει μελέτη. Ενθαρρυντικά στοιχεία προκύπτουν από την κλινική μελέτη KEYNOTE-B96 (ENGOT-ov65), η οποία εξετάζει τη χρήση του pembrolizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
Σημαντική βελτίωση στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου
Η μελέτη KEYNOTE-B96 πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε ασθενείς με ανθεκτικό στην πλατίνα υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών. Οι ασθενείς που έλαβαν pembrolizumab σε συνδυασμό με πακλιταξέλη, με ή χωρίς bevacizumab, παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη ανταπόκριση, καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.
Θετικά σημάδια για τη συνολική επιβίωση
Η μελέτη πέτυχε επίσης το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της συνολικής επιβίωσης (OS) για ασθενείς των οποίων οι όγκοι εξέφραζαν τον αναστολέα PD-L1, προσφέροντας ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο των ωοθηκών. Ο βιοδείκτης PD-L1 χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των ασθενών που είναι πιθανό να επωφεληθούν από θεραπείες αυτού του είδους, παρέχοντας έτσι μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στη θεραπεία.
Νέα δεδομένα για τις θεραπευτικές επιλογές
Ο συνδυασμός pembrolizumab με χημειοθεραπεία, με ή χωρίς bevacizumab, αποτελεί το πρώτο σχήμα με αναστολέα ανοσολογικού σημείου ελέγχου που παρουσιάζει στατιστικά σημαντική βελτίωση στη συνολική επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν σε προσεχές ιατρικό συνέδριο, ενώ θα αξιολογηθούν και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές διεθνώς.
Στοιχεία για τον καρκίνο των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η τρίτη πιο συχνή γυναικολογική κακοήθεια παγκοσμίως, με σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας λόγω της συχνής διάγνωσής του σε προχωρημένο στάδιο. Το 2022, περίπου 324.603 γυναίκες διαγνώστηκαν με τη νόσο, ενώ σημειώθηκαν 206.956 θάνατοι. Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν 983 νέες περιπτώσεις και 681 θάνατοι.
Η πρόοδος της έρευνας και η ενσωμάτωση νέων θεραπειών, όπως αυτές που εξετάζονται στη μελέτη KEYNOTE-B96, δίνουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, προσφέροντας περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στις ασθενείς που τις χρειάζονται.
Comments (0)