Ευάλωτο είναι το δέρμα μας στις συνέπειες του καπνίσματος, όπως τονίζεται από τους ειδικούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Σύντομα εμφανείς και μη αναστρέψιμες είναι οι βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα. Μάλιστα, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα πρόωρης γήρανσης του δέρματος, μετά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) Δρ. Μάρκο Μιχελάκη.
Με γήρανση κατά μια δεκαετία επιβαρύνονται το δέρμα των καπνιστών, σύμφωνα με μελέτες. Όσο περισσότερα τσιγάρα καταναλώνονται σε βάθος χρόνου, τόσο πιο ξηρό, τραχύ και πρόωρα γερασμένο θα είναι το δέρμα. Εκτιμάται ότι ένας μανιώδης καπνιστής από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ή και την εφηβεία, είναι πιθανό στα 40 του να έχει δέρμα παρόμοιο με αυτό ενός 70χρονου ο οποίος δεν κάπνισε ποτέ!
«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αφού σχετίζεται με δεκάδες προβλήματα, από την υπογονιμότητα και την καρδιοπάθεια μέχρι τον καρκίνο», εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, αναφέροντας ότι «αναστρέψιμες βλάβες και στο δέρμα, με το πρόσωπο να είναι το πρώτο τμήμα του όπου εμφανίζονται αυτές οι βλάβες».
Όπως αποσαφηνίζει ο κ. Μιχελάκης, οι πιο συνηθισμένες δερματικές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα είναι:
Ρυτίδες
Γίνονται εμφανείς μετά την πρώτη δεκαετία καπνίσματος και είναι απόρροια της υπερπαραγωγής του ενζύμου MMP-1, δηλαδή μείωσης κολλαγόνου έως και 40%. Ωστόσο στην εμφάνισή τους παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.
Το 2013 μελέτη σε διδύμους είχε δείξει πως όσοι κάπνιζαν είχαν, μεταξύ άλλων, πιο βαθιές ρινοχειλικές πτυχές και πιο έντονες ρυτίδες στο άνω και στο κάτω χείλος, καθώς χρησιμοποιούν συγκεκριμένους μυς του στόματος σε κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου τους.
Βαθιές ρυτίδες εμφανίζονται στις εξωτερικές πλευρές των ματιών τους (πόδι της χήνας) εξαιτίας της θερμότητα από την καύση των τσιγάρων και της τάσης των καπνιστών να μισοκλείνουν συνεχώς τα μάτια για να μην εισέρχεται ο καπνός στο εσωτερικό τους.
Σημειώνεται ότι το κάπνισμα προκαλεί επίσης ρυτίδες παντού στο σώμα, ακόμα και στο εσωτερικό τμήμα των μπράτσων και των μηρών.
Χαλάρωση του δέρματος
Εξαιτίας των 4.000 χημικών που περιέχει ο καπνός καταστρέφονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, προκαλώντας χαλάρωση και «σακούλιασμα» του δέρματος.
Σύμφωνα με μελέτη των διδύμων, όσοι κάπνιζαν είχαν πολύ περισσότερη χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο και πιο έντονες «σακούλες» στο κάτω βλέφαρο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης αυξημένη χαλάρωση στο δέρμα του λαιμού και της γνάθου, καθώς και στο δέρμα των μαστών και των εσωτερικών των μπράτσων.
Φτωχός τόνος επιδερμίδας
Λόγω της χρόνιας έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών επέρχονται αλλαγές στη χροιά της επιδερμίδας που εκδηλώνεται με χλωμό τόνο, σε άλλους ή με ανομοιόμορφη χροιά.
Η μειωμένη ροή αίματος και η έκθεση στην πίσσα και τη νικοτίνη μπορεί επίσης να σκουρύνουν τα χείλη, εξαιτίας της μελανίνης, της φυσικής χρωστικής ουσίας της επιδερμίδας. Ενδεικτικό είναι ότι συχνά μοιάζουν κηλιδωμένα, κατά τόπους πορφυρά, σκούρα καφέ ή ακόμα και μαύρα. Είναι επίσης ξηρά και τραχιά.
Επίσης, εξαιτίας της υπερπαραγωγής μελανίνης, που συμβαίνει καθώς προσπαθεί το δέρμα να προστατευθεί από τα χημικά του τσιγάρου (και από τον ήλιο) εμφανίζονται «κηλίδες της ηλικίας».
Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να αλλάξει και τη χροιά του δέρματος στις άκρες των δακτύλων, με το χαρακτηριστικό κιτρίνισμα των δακτύλων.
Τριχόπτωση
Επιταχύνεται σε άνδρες και γυναίκες την λέπτυνση των μαλλιών λόγω ηλικίας, οπότε μπορει να αυξηθεί και η πιθανότητα τριχόπτωσης. Επιστήμονες στην Ταϊβάν έχουν αναγνωρίσει το κάπνισμα ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ανδρικού τύπου αλωπεκίας στους άνδρες.
Διάφορες δερματικές παθήσεις
Οι καπνιστές έχουν έως και 52% περισσότερες πιθανότητες από τους μη-καπνιστές να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος, τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, λόγω των τοξινών του τσιγάρου.
Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, είναι πιο βλαπτική για το δέρμα σε συνδυασμό με το κάπνισμα.
Ο κίνδυνος ψωρίασης διπλασιάζεται και αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια του καπνίσματος.
Οι καπνιστές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, ειδικά αν είναι ταυτοχρόνως παχύσαρκοι. Αυτή είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή, που εκδηλώνεται στα τμήματα τριβής του δέρματος (π.χ. μασχάλες, βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς στις γυναίκες).
Το κάπνισμα εμποδίζει την επούλωση των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικών μολύνσεων, αποτυχίας των μεταμοσχεύσεων δέρματος και σχηματισμού θρόμβων στο δέρμα.
Βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος μπορεί να επέλθει με την διακοπή του, «αφού σταδιακά αυξάνεται η ροή του αίματος στο δέρμα και, επομένως, η οξυγόνωση και η τροφοδοσία του με θρεπτικά συστατικά» υποστηρίζει ο κ. Μιχελάκης.
«Όσοι κόβουν το κάπνισμα, θα δουν σταδιακά τις κηλίδες της πίσσας να εξαφανίζονται, οι ρυτίδες τους μπορεί να αμβλυνθούν και ο κίνδυνος εκδηλώσεως διαφόρων δερματοπαθειών θα μειωθεί. Στην πραγματικότητα, η πλήρης αποφυγή του καπνίσματος (μαζί με την συνεχή, όλο τον χρόνο, προστασία από τον ήλιο) είναι το καλύτερο “ελιξίριο νεότητας” που υπάρχει».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ