Δύο συσκευές που αναλύουν την αναπνοή του χρήστη και προτείνουν αλλαγές στη διατροφή του, παρουσιάστηκαν στην έκθεση τεχνολογίας CES, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας.
Οι συσκευές ονομάζονται Lumen και Aire, συνδυάζονται με εφαρμογές smartphone και είναι σε θέση να εξηγήσουν στους χρήστες πόσο καλά χωνεύουν τα τρόφιμα ή αν καίνε τις θερμίδες!
Το Lumen έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 2 εκατ. δολαρίων στην ιστοσελίδα Indiegogo. Η κατασκευάστρια εταιρεία λέει ότι παρέχει έναν τρόπο παρακολούθησης του μεταβολισμού ενός ατόμου, δηλαδή, τις χημικές διεργασίες που μεταξύ άλλων μετατρέπουν τα τρόφιμα σε ενέργεια.
«Η εφαρμογή εξηγεί αν ο χρήστης καίει υδατάνθρακες ή λίπος. Στη συνέχεια, προτείνει τις συνταγές που βοηθούν στην καύση του λίπους και, με την πάροδο του χρόνου, το Lumen μαθαίνει τι δίαιτα είναι πιο κατάλληλη για κάθε χρήστη», σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας Dror Cedar.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συσκευή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από εκατοντάδες χρήστες στις ΗΠΑ, αλλά μελέτες που μετρούν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, ούτε έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο έγκυρο, επιστημονικό περιοδικό.
Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πωλήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι έναντι 299 δολαρίων, ενώ όσοι κάνουν προ-παραγγελία θα κληθούν να πληρώσουν μόνο 250 δολάρια. Η εφαρμογή ενδέχεται να χρεώσει μια συνδρομή στο μέλλον, αλλά θα είναι δωρεάν για όλους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Από την άλλη, η δεύτερη συσκευή, το Aire της FoodMarble μετράει τα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή του χρήση σε μια προσπάθεια να κάνει εκτιμήσεις για την πεπτική του υγεία. Η συσκευή κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο με τιμή 160 δολάρια και ήδη έχουν γίνει προ-παραγγελίες συνολικής αξίας 1 εκατ. δολαρίων.
Η ιδρύτρια της εταιρείας, Lisa Ruttledge δήλωσε στο BBC ότι το υδρογόνο στην αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος έχει πρόβλημα να αφομοιώσει ένα πρόσφατο γεύμα. Η ιδέα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που παρουσιάζουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ωστόσο, παρόλο που τέτοιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται μερικές φορές από γιατρούς και διαιτολόγους, κάποιοι αμφισβητούν εάν είναι ακριβείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αναπνοής – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την πέψη του γεύματος, κάτι που δεν είναι πάντα το ίδιο.
Η Ruttledge είπε ότι ένας από τους στόχους της επιχείρησής της είναι το Aire να γίνει η πρώτη τέτοια συσκευή που θα αξιολογηθεί σε μια επιστημονική μελέτη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ