Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται -ή εργάστηκαν για καιρό στο παρελθόν- σε εναλλασσόμενες βάρδιες, έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερη ταχύτητα σκέψης και συνολικά χειρότερες νοητικές επιδόσεις.
Η επίπτωση φαίνεται να επιδεινώνεται μετά από μια δεκαετία εργασίας σε βάρδιες και η ανάκαμψη μπορεί να πάρει τουλάχιστον πέντε χρόνια, αφ’ ότου ο εργαζόμενος σταματήσει να δουλεύει σε βάρδιες.
Η απασχόληση σε βάρδιες -όπως και το τζετ-λαγκ μετά από μακρινή πτήση- απορυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος (τους λεγόμενους κιρκαδιανούς ρυθμούς), πράγμα που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, πεπτικά (έλκος), μεταβολικά, μερικούς καρκίνους κ.α.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ζαν Κλοντ Μαρκί του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», δείχνει ότι σε αυτό τον κατάλογο πρέπει πλέον να προστεθούν και τα εγκεφαλικά – νοητικά προβλήματα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 3.000 ανθρώπους, εργαζόμενους ή συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν μακρά προϋπηρεσία σε εργασίες που απαιτούσαν βάρδιες (τουλάχιστον τις 50 εργάσιμες ημέρες του έτους δούλευαν εναλλάξ πρωί – απόγευμα – βράδυ). Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά και μνημονικά τεστ.
Οι βάρδιες γερνούν τον εγκέφαλο και επηρεάζουν τη μνήμη
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Επιστροφή 2 ενοικίων σε γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν στην περιφέρεια
Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΣΕΙΒ και Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Ψηφιακής Υγείας
Απίστευτο περιστατικό στο Νοσοκομείο Αιγίου: Νεκρός ο ασθενής – μποξέρ που ξυλοκόπησε γιατρό
Νέες παστίλιες Strepfen με γεύση πορτοκάλι – Η λύση για τον πονόλαιμο χωρίς ζάχαρη
ΣΦΕΕ: Νέα μελέτη για τη φαρμακευτική πολιτική















Comments (0)