Στις προσλήψεις που έχουν εξαγγείλει αναφέρονται τα στελέχη της Αριστοτέλους δοθείσης κάθε ευκαιρίας, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτές το σύστημα αρχίζει και σταθεροποιείται. Άλλες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί, άλλες είναι καθ’ οδόν κι άλλες εκκρεμούν για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα… Εργαζόμενοι στην Υγεία και αντιπολίτευση επιμένουν πάντως ότι οι ελλείψεις όχι μόνο δεν έχουν αμβλυνθεί, αλλά αντίθετα, η ροή εισόδου εργαζομένων δεν μπορεί επουδενί να αντισταθμίσει τη ροή εξόδου από το σύστημα.
Αδιάψευστος «μάρτυρας» των προσλήψεων και των αποχωρήσεων προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας είναι σε κάθε περίπτωση το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δημοσιεύουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ). Σύμφωνα με αυτά, το 17μηνο 1/2015 – 5/2016, ο συνολικός αριθμός των τακτικών (μόνιμων) υπαλλήλων που εργάζονται στο Υπουργείο Υγείας και στα εποπτευόμενα από αυτό ΝΠΔΔ (Νοσοκομεία, ΚΥ κλπ) έχει μειωθεί κατά 1.656 (από 79.023 σε 77.367).
Στο ίδιο διάστημα, καταγράφονται 704 προσλήψεις-μετακινήσεις στην Υγεία, 382 το 2015 και 322 το 2016, στις οποίες συνυπολογίζονται και οι μετακινήσεις από άλλα υπουργεία – φορείς). Αντίστοιχα, οι αποχωρήσεις ήταν 3.453. Από αυτές οι 2.758 έγιναν το 2015, ενώ φέτος έχουν καταγραφεί μόλις 695.
Ακόμη όμως κι αν πάρει κανείς τα στοιχεία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αφού οι αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού συνέχισαν να είναι κατά πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι το 2013 οι εργαζόμενοι στην υγεία είχαν μειωθεί κατά 8.101 και τον επόμενο χρόνο (2014) κατά 6.530.
Συνεπώς, για το διάστημα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία, ώστε να επέλθει κάποιου είδους σταθεροποίηση του συστήματος, ενώ είναι θέμα συγκυρίας ότι ο αριθμός των υπηρετούντων δεν μειώθηκε περαιτέρω, καθώς το νέο ασφαλιστικό ανέκοψε αναγκαστικά το ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων.
Το στοιχεία του ΥΠΕΣ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου υγείας και σε ό,τι αφορά το επικουρικό προσωπικό. Ειδικότερα, το 11μηνο 6/2015 – 5/2016 ο συνολικός αριθμός εκτάκτου προσωπικού “Ορισμένου χρόνου – συμβάσεις έργου – ωρομίσθιοι” του ΥΠΥΓ και των ΝΠΙΔ που βρίσκονται υπό την εποπτεία του (ΚΕΕΛΠΝΟ) μειώθηκε κατά 163 άτομα. Αν, ωστόσο, εξετάσουμε τον αριθμό του έκτακτου κι επικουρικού προσωπικού αμιγώς στο Υπουργείο Υγείας και στα Νοσοκομεία, διαπιστώνουμε μια αύξηση κατά 90 άτομα, η οποία πάντως απέχει κατά πολύ από τους ισχυρισμούς περί αθρόων προσλήψεων της Αριστοτέλους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ