Κοινοτικές διαδικασίες και διακρατικές συνεργασίες ανέδειξε για ακόμη φορά με την ομιλία του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βιέννη, ο Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας και την ανάγκη απόδειξης της προστιθέμενης αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, για την εξεύρεσή λύσεων απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ του κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα έγκρισης (EMA) και των εθνικών φορέων έγκρισης, αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων.
Μάλιστα, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως βασική επιδίωξη πρέπει να είναι «η δημιουργία μίας κεντρικής βάσης δεδομένων για τα νέα φάρμακα που είναι προς έγκριση (Horizon Scanning)». Εξήγησε, πως «ο έγκαιρος προσδιορισμός των καινοτόμων θεραπειών μέσω του Horizon Scanning, καθώς και η άντληση πληροφοριών σχετικά με το κόστος τους, θα βοηθήσει στην ορθολογικότερη ιεράρχηση των αναγκών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων».
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι η λειτουργία της βάσης δεδομένων του ΕΜΑ για τις κλινικές μελέτες, (Regulation (EU) 536/2014), «θα διασφαλίσει πρόσβαση σε έγκυρη επιστημονική γνώση, υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, πληροφορίες για τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), για τη διάθεση δημόσιων πόρων στην έρευνα, για τα περιθώρια κερδοφορίας».
Φυσικά, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις διακρατικές συνεργασίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η «πρωτοβουλία της Βαλέτας», οι οποίες -σε συνδυασμό με τις εθνικές διαπραγματεύσεις- έχουν «τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στην υλοποίηση του στόχου της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις καταλληλότερες θεραπείες, προστατεύοντας τους από δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας».
Από την άλλη, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην «αβεβαιότητα» της πραγματικής αξίας πολλών από τα νέα προϊόντα. Όπως υποστήριξε, τα κριτήρια έγκρισής τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν και επιπλέον στοιχεία που θα αποδεικνύουν το πρόσθετο κλινικό όφελος σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες.
«Επίσης, απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διάθεσης των εγκεκριμένων φαρμάκων σε όλες τις χώρες, χωρίς διακρίσεις που σχετίζονται με επιθετικές εταιρικές πρακτικές ή λογικές κερδοσκοπίας», σημείωσε.
Ο κ. Ξανθός έκλεισε την ομιλία του με τις προκλήσεις που συνοδεύουν τα ορφανά φάρμακα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την αξία των ορφανών φαρμάκων έχει προωθήσει μια σειρά κινήτρων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τους. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όπως η συλλογή δεδομένων που αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, δεδομένου μάλιστα του μικρού πληθυσμού-στόχου. Η επέκταση των ενδείξεων και του «θεραπευτικού φάσματος» των ορφανών φαρμάκων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών, επιβάλλουν ρυθμίσεις επαναξιολόγησης του χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανό και επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής του», ανέφερε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ