Για εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που πάσχουν από διαβήτη, οι καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ανάπτυξαν μία πρωτοποριακή συσκευή, που μπορεί να φέρει επανάσταση στη διαχείριση της νόσου.
Στο διαβήτη τύπου 1, τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Αυτό που κατάφεραν λοιπόν οι Αμερικανοί ερευνητές είναι ότι επινόησαν έναν ιδιοφυή τρόπο για να εμφυτεύουν χιλιάδες τέτοια κύτταρα στους ασθενείς!
Οι ερευνητές πέτυχαν να προστατέψουν τα κύτταρα με μία λεπτή επίστρωση υδρογέλης (τζελ) και – το πιο σημαντικό – αυτά να συνδέονται σε έναν πολυμερή ιστό (σαν εκείνον της αράχνης) και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν εύκολα.
Credit: Lindsay France/University Photography
Γενικά, η μεταμόσχευση κυττάρων, που παράγουν ινσουλίνη είναι μία εναλλακτική προς την ινσουλινοθεραπεία μέθοδος, αλλά απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Μία καλά τεκμηριωμένη προσέγγιση για να αποφευχθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι να επικαλυφθούν τα κύτταρα σε μικρές κάψουλες υδρογέλης, εξαιρετικά μικρών σε μέγεθος.
Όμως, αυτές οι κάψουλες δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εύκολα από το σώμα, επειδή δεν συνδέονται μεταξύ τους και ενώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε αριθμό. Επίσης, η δυνατότητα αφαίρεσής τους είναι πολύ σημαντική, διότι αν δεν γίνει αυτό αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου.
«Όταν τα κύτταρα αυτά αποτυγχάνουν ή πεθαίνουν, πρέπει να μπορούν να αφαιρεθούν. Δεν θέλεις να βάλεις κάτι μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Με τη μέθοδό μας, αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα», αναφέρει ο Minglin Ma, διδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Cornell.
Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από τον τρόπο, που η αράχνη χρησιμοποιεί το νερό για να σχηματίσει τον ιστό της. Έτσι, αφού πειραματίστηκαν, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ειδικό ιστό από πολυμερές, στο οποίο προσδένονται τα κύτταρα.
Το όνομά του είναι: TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber For Islets enCapsulation) και έχει ήδη λάβει προστασία πατέντας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η έρευνα έχει λάβει υποστήριξη από τη Δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, που πριν από 90 χρόνια ανάπτυξη πρώτη την ινσουλίνη, την American Diabetes Association, την εταιρεία the 3M Co., το ίδρυμα Cornell Technology Acceleration and Maturation Fund και το ίδρυμα Cornell Stem Cell Program Seed Fund and the Hartwell Foundation.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ