Με σύνθημα «Μετρήσου κι εσύ» η καμπάνια Diabetes Challenge Project στοχεύει να ενημερώσει το κοινό καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, αγγίζοντας πλέον το 1.000.000.
Αντίστοιχα, το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικές τιμές σακχάρου, υπολογίζεται ότι φθάνει το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.
Ανησυχητικό είναι ότι 300.00-400.000 άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν διαβήτη/ προδιαβήτη.
Τα στοιχεία αυτά ανέδειξε σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας Diabetes Challenge Project, o παθολόγος -διαβητολόγος, διευθυντής της Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής Metropolitan General Χολαργού, Αντώνιος Λέπουρας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «επιδημία, που έως το 2025 θα έχει πλήξει 350.000.000 ανθρώπους».
Μάλιστα, ο διαβητολόγος προειδοποίησε ότι οι συνέπειές της θα είναι πιο βλαπτικές από τον κοροναϊό, εαν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και που στη χώρα μας, λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
«Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα άτομο με ΣΔ σε όλο τον κόσμο υφίσταται ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο», εξήγησε ο Καθηγητής Παθολογίας -Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου-Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογικής Κλινικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, Νικόλαος Παπάνας.
Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ατόμων με διαβήτη επισημάνθηκε επειδή αυτοί είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και στην εμφάνιση επιπλοκών από αυτές, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
«Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης», υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., Διαμαντής Κοφτερίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εμβολιάζονται όχι μόνο για τη γρίπη, αλλά και για τον πνευμονιόκκο ήδη από την ηλικία των 19 ετών, καθώς και για την ηπατίτιδα Β.
Λύση θα δώσει η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην οποία η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως σημείωσε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci, με Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ., Σπύρος Ζαρογιάννης, «η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και πρόληψης του διαβήτη, πριν μπει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και της διαχείρισης του διαβήτη».
Με επιδιωκόμενο στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το διαβήτη και τον εμβολιασμό, η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό του Διαβήτη» από την 1η Νοεμβρίου θα υλοποιήσει για δεύτερη χρονιά την ενημερωτική καμπάνια Diabetes Challenge Project, αποκλειστικά μέσω των social media., στην οποία θα λάβουν μέρος αναγνωρίσιμα από τον χώρο των τεχνών, των media και της γαστρονομίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ