Η εποχική γρίπη όπου να ‘ναι μας αποχαιρετά. Πίσω της όμως αφήνει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, αποτυπώνοντας το «βαρύ φορτίο» που πληρώνει η χώρα εξαιτίας της ολιγωρίας και των παραλείψεων του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (FLU WEEK 12), από τις 28/9/15 που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στην Ελλάδα μέχρι και τις 27/3/16 που δημοσιεύτηκε η πλέον πρόσφατη έκθεση, καταγράφηκαν συνολικά 183 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 158 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Παράλληλα, καταγράφηκαν 429 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 402 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου καταγράφηκε 1ας ακόμη θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ασθενούς ο οποίος επίσης είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2012-2013 (FLU WEEK 20), με τις δεδομένες ελλείψεις στις ΜΕΘ, είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121 (FLU WEEK 20-2012).
«Το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα» σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Όπως εξηγεί, η φετινή χρονιά ήταν η μοναδική που δεν έγινε η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως γινόταν κάθε φθινόπωρο. «Το αποτέλεσμα ήταν φέτος ο πληθυσμός να έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά» τονίζει. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν έγκαιρα οι συμβάσεις του προσωπικού στις ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μπουν δεκάδες «λουκέτα» σε κρεβάτια λίγο πριν την έναρξη του φετινού «κύματος» γρίπης. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Φλεβάρη που δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη για 100 γιατρούς και 500 νοσηλευτές (εδώ), ο διαγωνισμός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία» επισημαίνει, τέλος, ο ΙΣΑ.
Σε χαμηλά επίπεδα η δραστηριότητα της γρίπης
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 12/2016 (21–27 Μαρτίου 2016) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 11/2016. Την ίδια περίοδο, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 120 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.
Το φετινό «κύμα» επομένως βρίσκεται σε συνεχή εξασθένιση όσο προχωράει η άνοιξη και αναμένεται σύντομα να μας αφήσει. Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Μαίου, ενώ τα δεδομένα θα αρχίσουν πάλι να καταγράφονται από τους επιστήμονες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ