Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης πνευμόνων, η φημολογία που υπάρχει καιρό τώρα αναφορικά με τη διακοπή συνεργασίας γνωστού μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω σωρευμένων χρεών του τελευταίου.
Οι πληροφορίες αφορούν συγκεκριμένα το μεταμοσχευτικό κέντρο AKH της Βιέννης, το οποίο φημίζεται για την επιτυχία των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα, γεγονός το οποίο το καθιστά πρώτη επιλογή για όσους Έλληνες χρήζουν τέτοιας μεταμόσχευσης.
Το θέμα είναι γνωστό από μήνες στους Συλλόγους Ασθενών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού τόσο πέρυσι όσο και πρόσφατα εξωτερικοί συνεργάτες του Αυστριακού Νοσοκομείου άφηναν υπόνοιες για τερματισμό του σχετικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο κάτι απ’ όλα αυτά να έχει γίνει πράξη. Μάλιστα, στα τέλη Γενάρη ασθενής με πνευμονική υπέρταση η οποία μετέβη στη Βιέννη για προμεταμοσχευτικό έλεγχο, αξιολογήθηκε κανονικά.
Καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους Φορείς
Το γεγονός, όμως, ότι οι διαρροές αυτές συνεχίζουν χωρίς το ελληνικό υπουργείο Υγείας να παίρνει θέση, παρότι έχει ενημερωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη για το θέμα, εντείνει την αγωνία των ασθενών επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρημένη ψυχολογία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεταμοσχευτικό κέντρο ΑΚΗ της Βιέννης έχουν πραγματοποιηθεί 3 προ-μεταμοσχευτικοί έλεγχοι ασθενών με κυστική ίνωση το 2013 και 3 μεταμοσχεύσεις, ενώ το 2014 έγιναν 10 και 5 αντίστοιχα. Επίσης, το 2015 πραγματοποιήθηκαν 5 προ-μεταμοσχευτικοί έλεγχοι σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, 1ας εκ των οποίων έχει ήδη μεταμοσχευθεί.
«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Επισημαίνουμε ότι τίθεται θέμα ζωής και θανάτου συγκεκριμένων ασθενών και είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική Νόσο, Δημήτρης Κοντοπίδης.
Η Ιωάννα Αλυσανδράτου, προέδρος του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, επίσης ζητάει την παρέμβαση όλων των αρμόδιων φορέων για τη διερεύνηση του θέματος και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών. «Είναι σε όλους μας γνωστό ότι συχνά – δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας – ασκούνται διαφόρων ειδών πιέσεις για τη γρηγορότερη οικονομική τακτοποίηση των οφειλών της Ελλάδας σε κέντρα ή κλινικές του εξωτερικού» αναφέρει σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ασθενής που μεταμοσχεύεται στο εξωτερικό κοστίζει περί τις 200.000 ευρώ στα σύστημα υγείας, ενώ το κόστος της αντίστοιχης επέμβασης στην Ελλάδα δεν θα ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ, σύμφωνα με την κ. Αλυσανδράτου. Εντούτοις, στην Ελλάδα αν και υπάρχει κέντρο μεταμόσχευσης για πνεύμονες το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ως χώρα παραμένουμε ουραγός στη δωρεά οργάνων, με τους πνεύμονες να είναι από τα πλέον δυσεύρετα όργανα για αντικειμενικούς λόγους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ