“Πέπλο μυστηρίου” καλύπτει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οικονομική κατάσταση, κατεύθυνση των δαπανών, στελέχωση των μονάδων, κίνηση των ασθενών – μεγέθη τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία καθώς και την άσκηση τεκμηριωμένης κριτικής (ελέγχου από τρίτους) – κρατούνται κρυφά.
Η αποτύπωση των δεδομένων αυτών κανονικά θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα μέσω της πύλης BI-Health, ενός ευφυούς πληροφοριακού συστήματος που αντικατέστησε το 2016 το γνωστό ESYnet, με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία αναλυτικών και συγκεντρωτικών δεδομένων των Δημοσίων Μονάδων Υγείας της Επικράτειας σε κεντρικό επιχειρησιακό επίπεδο και τη διάχυση της πληροφορίας προς τους μηχανισμούς διοίκησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως εύστοχα επισημαίνει το ygeionomikoi.gr. Ειδικότερα, κλικάροντας στο πεδίο “Ανοιχτά Δεδομένα” (ελεύθερης χρήσης ή χρήσης υπό όρους) της πλατφόρμας BI-Health, τα πλέον πρόσφατα καταχωρημένα στοιχεία αφορούν το 2013 κι έχουν αντληθεί από το ESYnet (δείτε τα νεότερα). Αυτό σημαίνει ότι στα λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο, πρόσβαση έχουν μόνο εξειδικευμένοι χρήστες και μόνο για στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο τους.
Μήπως η απόκρυψη αυτών των στοιχείων ενέχει κάποια σκοπιμότητα εκ μέρους των ιθυνόντων, αναφορικά με το αντίκρυσμα της πολιτικής τους στην Υγεία;
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2016 η χώρα απέκτησε το θεσμό του Στατιστικού Επικεφαλής, προκειμένου τα στατιστικά στοιχεία που παράγονται και επεξεργάζονται από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας, να αναπτύσσονται σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι το οποίο δεν γινόταν στο παρελθόν με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αποφάσεις που λαμβάνονταν.
Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Virus, έναν και πλέον χρόνο μετά, η διαδικασία για την πιστοποίηση της μεθοδολογίας συγκέντρωσης των εν λόγω μεγεθών εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο (εδώ). Όταν, όμως, δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις με πιστοποιημένο τρόπο τα οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της Υγείας, πώς μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι ανταποκρίνεσαι και σε ποιο βαθμό στις πραγματικές ανάγκες;
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ