BREAKING NEWS

Συντάκτης

Αιμίλιος Νεγκής

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Σχετικά Άρθρα

One Comment

  1. 1

    Πάνος Παναγιωτόπουλος

    Η έρευνα αυτή είναι τουλάχιστον ανεκδιήγητα ασόβαρη, τουλάχιστον όπως αναφέρεται εδώ. Και εξηγούμαι τεκμηριώνοντας το χαρακτηρισμό μου:

    “Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνεται ραγδαία εν μέρει λόγω των διαφημίσεων ότι είναι ασφαλέστερα από τα συμβατικά τσιγάρα. Αλλά επειδή το πρόσθετο λίπος στο συκώτι είναι πιθανόν να είναι επιβλαβές για την υγεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο έχουν προωθηθεί στους καταναλωτές”

    Επειδή λοιπόν είναι ΠΙΘΑΝΟ το πρόσθετο λίπος στο συκώτι να είναι επιβλαβές, το -ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ- συμπέρασμα ότι το άτμισμα δεν είναι τόσο ασφαλές δε βασίζεται κάπου. Και παρακάτω θα είναι εμφανέστατο το γιατί.

    “Στη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, οι Friedman και οι συνεργάτες του μελέτησαν ποντίκια από τα οποία έλειπε το γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη Ε, γεγονός που τα καθιστούσε πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και λίπους στο ήπαρ. Όλα τα ποντίκια έλαβαν τροφή σχετικά υψηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη.

    Άρα τα ποντίκια ΔΕΝ ήταν φυσιολογικά και υγιή μιας και τους έλειπε η απολιποπρωτεϊνη Ε (1), ήταν επιρρεπή στην ανάπτυξη λίπους στο ήπαρ (2) και έλαβαν και τροφή υψηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη (3). Και κάπως ο “ποιητής” θέλει να σχετίσει την ανάπτυξη λίπους με το άτμισμα….. συνεχίζουμε…..

    “Μια ομάδα ποντικών τοποθετήθηκε σε ένα θάλαμο που τους εξέθεσε σε αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι ώστε τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα τους να ήταν παρόμοια με εκείνα των καπνιστών και των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μία δεύτερη ομάδα ποντικών εκτέθηκε σε αλατούχο αερόλυμα.”

    Η ομάδα ποντικών που εκτέθηκε σε αερόλυμα ΗΤ (ατμό ΗΤ) έφτασε στα ανθρώπινα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα. Είναι τα ποντίκια ικανά για τέτοια ποσότητα αφού έχουν χιλιάδες φορές μικρότερη μάζα; (τοξικότητα= Χmg/kg βάρους). Και ενώ ο “ποιητής” θέλει να δει τον ατμό του ΗΤ, δε το συγκρίνει με καπνό από τσιγάρο αλλά με ατμό αλατούχο (θαλασσινό νερό/ορός). Για να δούμε πού το πάει τελικά….

    “Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ήπατος και εξέτασαν τα γονίδια στο ήπαρ που επηρεάζονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ανάλυση αλληλουχίας RNA. Διαπίστωσαν αλλαγές στα 433 γονίδια που συσχετίστηκαν με ανάπτυξη λίπους στο ήπαρ στα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.”

    Τα γονίδια επηρεάζονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή από τη νικοτίνη είτε είναι σε τσιγάρο, είτε σε επίθεμα είτε σε ΗΤ είτε σε… μελιτζάνα; Πρώτη αστοχία. Οι δε “ποιητές” διαπίστωσαν αλλαγές σε γονίδια που συσχετίστηκαν με ανάπτυξη λίπους στο ήπαρ στα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δηλαδή τα ποντίκια (Ω εκ του θαύματος!!!! ) που τους έλειπε η απολιποπρωτεϊνη Ε και άρα ήταν “επιρρεπή στην ανάπτυξη του λίπους”, άτμισαν ατμό ΗΤ και ΜΟΝΟ για αυτό το λόγο διαπιστώθηκε αλλαγή στα γονίδια. Κανένα σχόλιο βέβαια για τα άλλα ποντικάκια που εκτέθηκαν σε αλατούχο διάλυμα (ορό). Γιατί αν και τα άλλα έχουν αλλαγές στα γονίδια, δε φταίει ο ατμός του ΗΤ αλλά το κακό τους ριζικό που δεν είχαν απολιποπρωτεϊνη και η συσσώρευση λίπους τους προκάλεσε μέχρι και αλλαγή γονιδίων, πιθανώς.

    “Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άλλαξαν τα γονίδια που σχετίζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό (το ρολόι του σώματος) σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η δυσλειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού είναι γνωστό ότι επιταχύνει την ανάπτυξη της ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των λιπωδών ηπατικών νόσων.”

    Οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό, δεν έλαβαν χώρα στα ποντίκια που άτμισαν αλατούχο διάλυμα; Αυτό πρέπει να το δούμε από την πρωτότυπη έρευνα.Και η δυσλειτουργία οδηγεί σε λιπώδεις ηπατικές νόσους. Που όπως ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ σχετίζονται με τη νικοτίνη, είτε αυτή προέρχεται από ΗΤ είτε από τσιγάρο συμβατικό είτε από επίθεμα είτε από μελιτζάνα.

    ΚΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΜΕ
    «Τα πειραματικά μας αποτελέσματα θα παρέχουν υποστήριξη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους ομοσπονδιακούς και κρατικούς ρυθμιστικούς φορείς να λάβουν προληπτικά μέτρα για να σταματήσουν την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο μεταξύ παιδιών όσο και ενηλίκων», δήλωσε ο Friedman.

    Δηλαδή ο κύριος Φρίντμαν, θεωρεί ότι οι καπνιστές δεν πρέπει να πάνε στο ΗΤ ως εναλλακτικό μέσο διακοπής του τσιγάρου, διότι το ΗΤ περιέχει νικοτίνη, την οποία βέβαια περιέχει και το συμβατικό τσιγάρο το οποίο τυγχάνει θανατηφόρο. Η αυξανόμενη χρήση ΗΤ μεταξύ παίδων δεν τεκμηριώνεται στις έρευνες (περιμένω να δω παραπομπή στην επίσημη δημοσίευση) όσο για την αυξανόμενη χρήση μεταξύ ενηλίκων είναι μάλλον ευεργέτημα διότι το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την αύξηση του ΗΤ.

    Καλό θα ήταν πλην συμπερασμάτων, ο επιστήμονας κύριος Φρίντμαν, να δώσει σαφήνεια και κρυστάλλινη διαύγεια στα αποτελέσματα της έρευνάς του, παρά να νουθετεί με εσφαλμένες και πιθανόν εγκληματικές για τη Δημόσια Υγεία, συστάσεις την πληθυσμιακή ομάδα των καπνιστών. Οι οποίοι επιζητούν εναγωνίως έναν τρόπο να διακόψουν το κάπνισμα για να σώσουν την υγεία τους.

    Reply

Aφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *