Μολονότι παραμένει ακόμη ασαφές ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την επίδραση αυτή, παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τον ρόλο των φλαβονοειδών.Τα φλαβονοειδή είναι ήδη γνωστό ότι συντελούν στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό, προάγουν την αγγειακή λειτουργία και περιορίζουν τις θρομβώσεις.Οι βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Όκελλο κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα καθώς μελετούσαν την επίδραση του τσαγιού σε διάφορες νευρολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.Ζήτησαν από οκτώ εθελοντές να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι, πράσινο ή μαύρο, και στη συνέχεια μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.Οι επιστήμονες μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που είχαν προσκολλήσει στα κρανία των εθελοντών εντόπισαν τρεις τύπους εγκεφαλικών κυμάτων (α, β και θ) που είχαν αυξηθεί εκτός μιας ώρας από την κατανάλωση του τσαγιού. Μάλιστα η αύξηση των ηλεκτροκυμάτων θ αυξανόταν σημαντικά μεταξύ 30 λεπτών και μιας ώρας από την κατάποση του ροφήματος.Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι προήγαγαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία σχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργικότητα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, το τσάι προκαλούσε αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων τύπου α και β, τα οποία σχετίζονται με την εγρήγορση, τη μνήμη και τη λογική σκέψη.Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, εφόσον εκδηλωθεί.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ