Από τη Χιτοπούλα Μελίδου
Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, κυρίως βακτήρια και ζυμομύκητες, σαν αυτούς που φυσιολογικά ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Ο ρόλος τους είναι να ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του.
Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «προ» και τη λέξη «βίος», που σημαίνει ότι προάγουν τη ζωή και συντελούν στην καλή υγεία. Όμως, τι κάνουν ακριβώς και πότε πρέπει να τα προτιμάμε;
Τα προβιοτικά έχουν τη σημαντική λειτουργία να προστατεύουν και να αυξάνουν τη δυναμική του μικροβιώματος που ζει μέσα και πάνω στο σώμα μας. Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί περίπου 1,5 kg βακτήρια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι το στόμα, είτε το δέρμα, το έντερο, είτε ακόμη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Τα βακτήρια διαχωρίζονται σε:
· Καλά (συμβιωτικά)
· Κακά (παθογόνα)
· Ουδέτερα (προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες)
Το μικροβίωμα επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και επομένως επηρεάζει το βάρος του σώματός μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ αλλαγές του μπορούν να επιφέρουν ασθένειες, όπως παχυσαρκία, εντερικές λοιμώξεις αλλά και κατάθλιψη.
Τι διαταράσσει όμως το μικροβίωμά μας και πώς μπορούμε να το προστατέψουμε
· Χρήση φαρμάκων (κυρίως αντιβιώσεων και αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και εισπνεόμενων φαρμάκων από το στόμα)
· Δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
· Κατανάλωση αλκοόλ
· Στρες και άγχος
Η ισορροπία της κολπικής χλωρίδας διαταράσσεται από:
· Καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής με ακατάλληλα προϊόντα
· Ένδυση με στενά παντελόνια
· Κολύμπι σε πισίνα
· Λήψη αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων
· Χρήση σπιράλ
· Παραμονή σε σάουνα
Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μικροβιώματα του οργανισμού μας, κάθε φορά που απειλείται, με τη χρήση κατάλληλων προβιοτικών σκευασμάτων στη σωστή ποσότητα. Το εύρος των επιλογών είναι μεγάλο, καθώς τα στελέχη τους ποικίλλουν. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα οξυγαλακτικά βακτήρια Lactobacillus, οι στρεπτόκοκκοι Streptococcus, οι βάκιλλοι Bacillus. Ειδικότερα, όσον αφορά το μικροβίωμα του κόλπου, αναφέρονται γαλακτοβάκιλλοι, λακτοβάκιλλοι κ.λπ.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ