Δεν είναι η πρώτη φορά που το μείγμα καπνού και μέντας έχει «ενοχοποιηθεί» για τη δημιουργία μεγαλύτερης εξάρτησης στους καπνιστές. Εδώ και λίγα χρόνια, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι προτιμούν τα τσιγάρα -και γενικότερα τον καπνό- με μέντα, καπνίζουν συχνότερα και το κόβουν δυσκολότερα. Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στον σχετικό βιολογικό μηχανισμό, που ενισχύει τον εθισμό.Η μέντα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται σε φάρμακα για την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού, ενώ τα πρώτα τσιγάρα με αυτή τη γεύση εμφανίστηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’20. Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ενώ το 50% των καπνιστών τσιγάρων, χωρίς γεύση, μπορούσαν να το κόψουν, το ποσοστό αυτό μειωνόταν έως το 23% για τους καπνιστές τσιγάρων με μέντα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράντον Χέντερσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το “New Scientist”, εξέθεσαν ποντίκια σε μίγμα καπνού με μέντα ή μόνο σε μέντα και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους, ακόμη και μόνο με τη σκέτη μέντα, ανέπτυσσε περισσότερους υποδοχείς νικοτίνης, γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη εθισμού στην εν λόγω ουσία.Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, ακόμη και όταν η μέντα δεν συνδυάζεται με νικοτίνη, έχει την ικανότητα να αυξάνει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, ιδίως σε εκείνες τις νευρωνικές περιοχές που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και απόλαυση. Η νέα μελέτη έδειξε ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εθισμού, η μέντα από μόνη της αύξησε κατά 78% τους σχετικούς υποδοχείς.Τα τσιγάρα μέντας αναμένεται να απαγορευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2022 και οι ΗΠΑ εξετάζουν κάτι ανάλογο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ