Οι εταιρείες Sanofi και Regeneron ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς που νοσηλεύονται από κοροναϊό με το φάρμακο Kevzara (sarilumab).
Το φάρμακο είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, εκλεκτικό για τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και έχει λάβει άδεια χορήγησης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο ρόλος της IL-6 στη λοίμωξη από τον κοροναϊό υποστηρίζεται από προκαταρκτικά δεδομένα από μια άλλη μελέτη που έγινε στην Κίνα με ένα φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, το RoActemra (tocilizumab), που έχει αναπτύξει η Roche.
Tα διαθέσιμα στοιχεία κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η υπερπαραγωγή αυτού του χημικού αγγελιοφόρου είναι μία από τις αιτίες της φλεγμονής με την καταιγίδα κιτοκινών, που παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από τη νόσο.
Η Sanofi διεξάγει δοκιμές εκτός των ΗΠΑ, ενώ η Regeneron ασχολείται μόνο στις ΗΠΑ. Το παγκόσμιο κλινικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει τώρα σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις αρχές του Μαρτίου οι κινεζικές αρχές εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούσαν το RoActemra ως έναν τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί ο κοροναϊός. Από τότε η Roche ξεκίνησε τη δική της δοκιμή με το φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκριση και σε άλλες χώρες εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Χωρίς εγκεκριμένες θεραπείες για το COVID-19, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) επέτρεψε πρόσφατα τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης σε εφήβους και ενήλικες με σοβαρή νόσο σε επείγουσες περιπτώσεις, παρόλο που υπάρχουν λίγα δεδομένα από δοκιμές, που έχουν γίνει στη Γαλλία (όχι όμως σε τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη).
Είναι η πρώτη φορά που η κατά τα άλλα αυστηρή FDA εγκρίνει τη χρήση φαρμάκου με τόσο λίγα δεδομένα, γεγονός που δείχνει πόσο φόβος επικρατεί στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ