Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα -για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος- σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντέιρντρ Τομπάιας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «Lancet Diabetes & Endocrinology», συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, που συνολικά αφορούσαν 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.
«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε η Τομπάιας.
Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου.
Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθεί καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς, δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: λιγότερο φαγητό γενικά και περισσότερη σωματική άσκηση.

«Λάθος» οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών σε βάθος χρόνου;
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025











Comments (0)