Σε σχετική έκθεση, αναφορικά με τις τιμές των εμβολίων, οι «Γιατροί του Κόσμου» επισημαίνουν ότι το κόστος εμβολιασμού ενός παιδιού στις φτωχότερες χώρες του κόσμου ήταν 68 φορές υψηλότερο, από ό, τι το 2001.
Πρακτικά, στην «εκτίναξη» των τιμών, πολλές χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στα νέα εμβόλια, όπως για παράδειγμα εκείνα που προστατεύουν από την πνευμονιοκοκκική νόσο, η οποία σκοτώνει περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά το χρόνο.
«Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες κερδίζουν ήδη δισεκατομμύρια δολάρια στις πλούσιες χώρες», όπως επισημαίνει ο Rohit Malpani, διευθυντής ανάλυσης της εκστρατείας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Απαντώντας στην κριτική, η GSK σε δήλωση της επισημαίνει ότι η τιμή διάθεσης του εμβολίου Synflorix στις φτωχότερες χώρες, καλύπτει μόλις το κόστος του.
«Πολλά εκ των διαθέσιμων εμβολίων μας είναι πολύπλοκα και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων», όπως αναφέρει η GSK.
Ταυτόχρονα, η Pfizer από πλευράς της δηλώνει επίσης ότι η κατασκευή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, του Prevenar 13, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. «Χρειάζονται περισσότερα από δύο χρόνια για να δημιουργήσει μία παρτίδα του Prevenar 13, στο οποίο προβλέπονται περίπου 500 διαφορετικές δοκιμές ελέγχου ποιότητας… σε πολλαπλές εγκαταστάσεις και εκατοντάδες επαγγελματίες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση της, που μεταδίδει το Reuters.

Μείωση τιμής στα ακριβά εμβόλια ζητούν από Glaxo και Pfizer
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
17ο Pharma & Health Conference: Πού βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ και ποιοι είναι οι στόχοι για το 2030
Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της
Όλα όσα πρέπει να έχει το φαρμακείο του ΙΧ σου από τις 18 Ιουνίου
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Γεωργιάδης: Τι ισχύει για τον διαγωνισμό της ΗΔΙΚΑ και το νέο πληροφοριακό σύστημα μισθοδοσίας














Comments (0)