Skip to content

Νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα εξετάζει ο ΕΜΑ

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Δεκτή προς εξέταση έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας των Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals, Inc. για το dupilumab, για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) που είναι κατάλληλοι για να λάβουν συστηματική θεραπεία. Η υπό έρευνα βιολογική θεραπεία dupilumab αναστέλλει τον σηματοδοτικό μηχανισμό των IL-4 και IL-13, δύο βασικών κυτοκινών που απαιτούνται για την ανοσολογική απάντηση τύπου 2 (συμπεριλαμβανομένης της Th2), η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παθογένεια της νόσου.

Η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας για το dupilumab βασίζεται σε στοιχεία από τρεις πιλοτικές μελέτες Φάσης 3 από το παγκόσμιο πρόγραμμα LIBERTY AD που περιλαμβάνει περισσότερους από 2.500 ασθενείς. Στόχος των μελετών ήταν να αξιολογηθεί το dupilumab ως μονοθεραπεία (SOLO 1 και SOLO 2) και σε ταυτόχρονη χορήγηση με τοπικά κορτικοστεροειδή (CHRONOS) σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΑΔ οι οποίοι δεν ελέγχονται επαρκώς με συνταγογραφούμενες θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά.

Η Αίτηση για Άδεια Βιολογικού Προϊόντος (BLA) για το dupilumab έγινε αποδεκτή προς εξέταση κατά προτεραιότητα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Σεπτέμβριο του 2016. Βάσει του Νόμου περί Συνταγογράφησης Φαρμάκων (PDUFA), η καταληκτική ημερομηνία αξιολόγησης είναι η 29η Μαρτίου, 2017.

Το dupilumab επί του παρόντος βρίσκεται υπό κλινική ανάπτυξη και η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή. Εκτός από την ΑΔ σε ενήλικες, το dupilumab μελετάται για τη θεραπεία της ΑΔ σε παιδιά, του άσθματος, της ρινικής πολυποδίασης και της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας. Εφόσον εγκριθεί, το dupilumab θα διατεθεί στην αγορά από τη Regeneron και τη Sanofi Genzyme, την παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα ειδικής φροντίδας της Sanofi.

DupilumabSanofiΑτοπική Δερματίτιδαμελέτη LIBERTY AD

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Καμπανάκι” ΟΕΝΓΕ για περικοπές σε μισθούς & συντάξεις
Νέοι “κόφτες” στο e-prescription

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top