Σημαντικό βήμα στην προστασία των ασθενών από παραποιημένα φάρμακα πέτυχε η Ελλάδα με την εφαρμογή του νέου Εθνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVS). Ο γραμμωτός κώδικας με μοναδικό σειριακό αριθμό στις συσκευασίες των φαρμάκων προσδίδει απαραβίαστα χαρακτηριστικά.
«Δίχτυ προστασίας» από τα ψευδεπίγραφων φαρμάκων δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πλέον είναι εφικτή η σάρωση των φαρμάκων με έλεγχο μέσω κεντρικής βάσης δεδομένων. Στα χέρια των ασθενών θα φθάνουν φάρμακα με ενσωματωμένο σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (2D), που θα περιέχει δεδομένα μοναδικά για τη συγκεκριμένη συσκευασία στις συσκευασίες τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε συσκευασία θα έχει έναν μηχανισμό ασφαλείας (όπως σφραγίδα, ταινία ή ειδικό κλείσιμο) που διασφαλίζει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί ή αλλοιωθεί.
Για την υλοποίησή του συστήματος συνεργάστηκαν 10.552 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 103 ιδιωτικών νοσοκομείων, 150 δημόσιων νοσοκομείων και 135 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα, οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και 350 κατόχους αδειών κυκλοφορίας. Τα φαρμακεία διαθέτουν σαρωτή για να ελέγχεται κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Επαλήθευσης Φαρμάκων, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO). Μετά από πολυετή προετοιμασία η χώρα μας διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΗMVO Ολύμπιο Παπαδημητρίου σχολιάζοντας ότι «Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του απαίτησε σημαντικές επενδύσεις, στενή συνεργασία, εκτενείς προσπάθειες αλλά και αφοσίωση από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και να εφαρμοστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών». Στα οφέλη του νέου συστήματος ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε ότι «Ο νέος δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (2D Barcode) θα αντικαταστήσει την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, και η διαδικασία αποζημίωσης των φαρμάκων θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επαλήθευση (decommissioning)».
.
Για προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «Με τη δημιουργία του HMVO διασφαλίζουμε ουσιαστικά την αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού στην Ελλάδα και θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, προστατεύοντας τους ασθενείς από παραποιημένα ή μη ασφαλή φάρμακα και ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων».
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μιχάλης Χειμώνας επεσήμανε τις δυσκολίες και την πολύτιμη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι οι παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα επένδυσαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή των χαρακτηριστικών ασφαλείας, και η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει πλήρως τα έξοδα του συστήματος».
Η διαδικασία εξακρίβωσης
Σε περίπτωση που ο γραμμωτός κώδικας δεν αναγνωρίζεται κατά τη σάρωση και ακολουθεί πρωτόκολλο για τη διερεύνηση. Οπότε εξετάζεται η τοποθεσία, ο κατασκευαστής, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το ΗMVO και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO).
Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης τους επόμενους μήνες, οι συσκευασίες φαρμάκων με και χωρίς ατομικό σειριακό αριθμό θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, καθώς θα αντικαθίστανται σταδιακά από νέες με χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ