Η ανησυχία είχε ξεκινήσει από μια μελέτη του 1998, η οποία όμως αργότερα είχε καταγγελθεί ως αστήρικτη, με συνέπεια το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», που την είχε αρχικά δημοσιεύσει, να υποχρεωθεί να την αποσύρει. Έκτοτε -και μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό- διεξάγονται μελέτες για να βεβαιώσουν ειδικούς και μη σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, υπάρχουν ουκ ολίγοι γονείς διεθνώς που συνεχίζουν να φοβούνται ότι το εμβόλιο συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού. Ιδίως οι γονείς ενός παιδιού με αυτιστικές διαταραχές συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, φοβούμενοι την πιθανή κληρονομικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αντζαλί Τζέιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών.
Η έρευνα έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις.
Αλλά και μεταξύ της υπο-ομάδας των παιδιών υψηλού κινδύνου, που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, επίσης δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου, αλλά μάλλον το αντίθετο: από τα 269 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού μόνο 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο σε δύο δόσεις.
Μια παλαιότερη μελέτη του 2012 (μετα-ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα), που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατομμύρια παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό. Το ίδιο συνέβη και με δύο πιο πρόσφατες έρευνες του 2014 (η μία αφορούσε 1,26 εκατ. παιδιά) και οι οποίες επίσης δεν διαπίστωσαν κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Αθώο το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-μαγουλάδων. Δεν προκαλεί αυτισμό
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία μετά την απόσυρση του Bactrimel από την ελληνική αγορά
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Έγκριση για προκήρυξη 95 θέσεων ιατρών ΕΣΥ από την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Παρουσία και συνδικαλιστών εγκαίνια στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός
Ρύθμιση για τα οφειλόμενα ποσά claw back προς τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2022 έως και 2024















Comments (0)