Skip to content

Έρχεται νέα, πιο ισχυρή θεραπεία για την παχυσαρκία

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Απώλεια βάρους πάνω από 30% υπόσχεται μία νέα, πιο ισχυρή θεραπεία για την παχυσαρκία, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντός του 2027. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα νέων μελετών, που ανακοινώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη στο συνέδριο που οργάνωσε η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) και οι εργασίες του οποίου λήγουν σήμερα.

Η νέα θεραπεία περιέχει την ουσία Ρετατρουτίδη και αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Eli Lilly. Η ίδια έχει αναπτύξει τη δημοφιλή θεραπεία Mounjaro (ουσία Τιρζεπατίδη), που είναι ήδη διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Η Ρετατρουτίδη είναι ένας τριπλός αγωνιστής ορμονικών υποδοχέων:

  1. GLP-1, μειώνοντας την όρεξη με απ’ευθειας δράση στον υποθάλαμο και προκαλώντας επίσης έντονο και γρήγορο κορεσμό λόγω επιβράδυνσης κένωσης του στομάχου.
  2. GIP, βελτιώνεοντας τη μεταβολική οδό και βοηθάει τη διάσπαση του λίπους.
  3. Γλυκαγόνης, αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση με αύξηση των καύσεων.

Η Τιρζεπατίδη, είναι διπλός αγωνιστής ορμονικών υποδοχέων (GLP-1 καιGIP), ενώ η Σεμαγλουτιδη μόνο του GLP-1.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελετών φάσης ΙΙΙ, ΤRIUMPH-1 και TRASCEND-T2D-1, που δημοσιεύτηκαν και στο Lancet. Ειδικότερα, η μελέτη TRIUMPH-1 σε μη διαβητικούς παχύσαρκους ή υπέρβαρους στη μέγιστη δόση των 12mg, έδειξε:

  • απώλεια βάρους κατά 28,3% στις 80 εβδομάδες που έφτασε στο 30,3% στα 2 χρόνια σε παχύσαρκους με BMI άνω του 35.
  • το 65,3% των συμμετεχόντων μπόρεσε να κατεβάσει το BMI κάτω από το όριο 30.

Η μελέτη TRASCEND-T2D-1, που αφορά διαβητικούς παχύσαρκους, στους οποίους η απώλεια βάρους είναι πιο δύσκολη, έδειξε απώλεια βάρους τουλάχιστον 16,8% και μείωση της HbA1c κατά 2 μονάδες.

Ακόμη, υπήρξαν και άλλα οφέλη, όπως μείωση του λίπους στο συκώτι (λιπώδες ήπαρ) και σημαντική μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος λόγω της μεγάλης απώλειας βάρους.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι γνωστές και αναμενόμενες, όπως διάρροια, ναυτία, δυσκοιλιότητα και πιθανός εμετός κατά την σταδιακή αύξηση της δόσης  – ίδιες με τα ήδη διαθέσιμα φάρμακα της κατηγορίας (Σεμαγλουτιδη και Τιρζεπατιδη).

Αρκετοί ασθενείς παρουσίασαν δυσαισθησία, μια δυσάρεστη, μη φυσιολογική αίσθηση που προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Σε αντίθεση με το απλό μούδιασμα, συνοδεύεται πάντα από ενόχληση, κάψιμο ή πόνο. Το εύρημα αυτό θα μελετηθεί περισσότερο.

Eli LillyΝέα θεραπείαΠαχυσαρκίαΡετατρουτίδη

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top